Webbstatistik – så funkar det… – seminarium hos Lumano, 5 juni 2003

”Det är inte självklart vad som menas med en besökare, ett besök eller en webbsida. Särskilt inte om man tittar i en webbservers loggfiler.” Det hävdade Ulf Kronman i en presentation om webbstatistik, som han höll vid Lumanos andra frukostseminarium den 5:e juni 2003.

Foto på Ulf Kronman från Karolinska Institutet som berättade om statistik från webbserverns loggfiler vid frukostseminarium om kvantitativ analys av webbplatser och intranät hos Lumano. Foto: Stefan Pettersson.Därmed inte sagt att man inte kan hitta intressanta fakta om hur webbplatsen används i loggfilerna. Det gäller bara att veta vad siffrorna verkligen visar.

IP-besök, webbläsarbesök och ”människobesök”..

Gör inte likhetstecken mellan antal besök, så som de lagras i loggfilerna och antal besökare i betydelsen ”en människa som varit inne och tittat på din webbplats”.

Tala hellre om IP-besök eller webbläsarbesök än om besökare i betydelsen ”människa som tittat på sajten”.

Datorer som användare

Med IP-besök menas anrop från en annan dator som vill hämta filer från webbservern. Fördelen med IP-besök är att de är lätta att mäta. Siffrorna kan dock lätt bli missvisande, om man vill översätta dem till antal besök av faktiska användare. Många IP-besök görs av sökmotorrobotar och andra ”icke-mänskliga” besökare och de måste sållas bort för att få rättvisande besökssiffror. IP står för Internet Protocol, den standard som datorer på Internet kommunicerar med.

Webbläsarbesök

För att mäta webbläsarbesök krävs att man använder s.k. cookies, små textfiler som lagras i användarens webbläsarprogram. Det ger bättre precision, men man kan inte förutsätta att en webbläsare alltid hör ihop med en person – ta t.ex. pubika datorer på bibliotek och internetkaféer som kan användas av massor av människor varje dag.

Omvänt kan det också vara så att en och samma person använder sig av flera webbläsare, exempelvis kan man surfa både hemifrån och från skolan eller jobbet.

”Riktiga användare”

Exakta siffror om hur enskilda människor använder din sajt (hur ofta de besöker den, längden på deras besök etc) kan du egentligen bara få genom att be besökarna att registrera sig genom någon typ av inloggningsförfarande.

Avslutningsvis …

De flesta webbservrar genererar någon typ av loggfiler. Det kan dock vara värt att se över inställningarna – du kan själv påverka vilka uppgifter som lagras. För att kunna se vilka sökord som besök som kommer via sökmotorer har använt, krävs exempelvis att det så kallade ”referer”-fältet är påslaget.


Ulf Kronmans tips om verktyg för loggfilsanalys:

”Gratis program kräver en del kunskaper, medan kommersiell programvara ofta har påkostade gränssnitt.”

  • Analog är gratis och passar den som kan en del UNIX-kommandon.
  • Webalizer är också kostnadsfri och fungerar fint på UNIX-servrar.
  • WebTrends används av många, men kan bli dyrt om man behöver licens till flera servrar.
  • 123 Log Analyzer lär också vara bra.

Mer om webbstatistik:

  • Ulf Kronmans presentation (PDF-fil) innehåller fler tankar om vad en besökare, ett besök och en webbsida egentligen är i webbstatistikens värld.

Jeanin jobbade på Lumano som konsult med användbarhet och informationsarkitektur. Hon jobbar nu på annat håll men hennes artiklar är fortfarande lika bra.

Publicerad i Seminarium Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*