Vi kommunikatörer behövs på webben

Tänk dig att du kör längs motorvägen och svänger av mot samhället Vinsta, på jakt efter en restaurang. Plötsligt finner du att gaspedalen sitter under vänster fot och vägskyltarna hänger i ballonger ovanför vägen. I tron att symbolen för en gaffel och kniv ska leda dig rätt, tar du höger in på en avtagsväg; gaspedalen sitter nu i taket, vägskyltarna skiftar färg när du tittar på dem och du tycks vänta i evigheter innan vägen, och ett stort varuhus för köksartiklar, dyker upp framför dig.

Det kanske låter fånigt, men faktum är att detta är vår verklighet på Internet.

Mellan två webbtjänster, och ibland även inom samma webbtjänst, kan man behöva tänka om radikalt för att navigera rätt. Detta försvårar hela tiden för användarna och ger ofta upphov till frustration över mediet.

Beteendevetare och designer

Vikten av intuitiva webbtjänster med målgruppsanpassat innehåll har ökat behovet av webbkommunikatörer. Internet är inte en lösning utan ett nytt medium. På nätet behövs därför människor som har bred kunskap om mediet samt förmågan att organisera information.

Det är webbkommunikatörens roll att se till att alla delar av webbplatsen blir så användbara de kan, genom att själv aktivt delta i varje process. Vissa delar kan webbkommunikatören själv klara av, andra måste utföras av proffs inom varje område i samråd med en eller flera webbarkitekter.

En bra webbkommunikatör är specialist på webben, kan kommunicera på olika nivåer och förstår kunden, utvecklaren och användaren. Han eller hon är också noga med att hela tiden bevaka trender inom branschen. I grunden är den typiske webbkommunikatören en informatör eller beteendevetare – en person som kan människor, information och kommunikationsvetenskap.

Wap ökar behovet

I Sverige pågår för närvarande en kampanj för att göra webbtjänster mer lättillgängliga för synskadade. Detta är en typisk utmaning för en webbkommunikatör. Det ökade behovet av webbkommunikatörer har inte minst varit påtagligt under det senaste halvåret, då webbtjänster blivit mer avancerade. Det ställs ökade krav på webbtjänsternas lönsamhet.

Introduktionen av wap kommer att öka behovet av webbkommunikatörer ytterligare då man måste skapa intuitiva gränssnitt för avancerade tjänster på en mycket begränsad yta. Plockar man in webbkommunikatörerna från början, har vi en situation där vi kan börja med att undvika många av de misstag som redan begåtts på Internet.

Av Per Axbom
Debattartikel publicerad i it.branschen nr 17, november 1999

Per jobbade tidigare på Lumano. Numera är han egenföretagare. Du hittar Per på http://axbom.se.

Publicerad i Krönika Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*