Rapport från Internet World 2001

Torsdag eftermiddag. Dags för en utflykt. Christian, Jeanin, Pelle och Ulf tar plats i Pelles klarröda Ford Escort och far till Sollentunamässan och Internet World Sverige 2001. En tillställning som lämnar en ganska trist eftersmak. För inte händer det särskilt mycket på Internet i Sverige 2001. Inte att döma av den här mässan i varje fall.

Montrarna är få, små och ganska gråa. Det är glest med folk, vilket i och för sig är bra för den som vill äta godis, vinna tävlingar och prata med försäljare. Men det ger också en tydlig och dyster bild av stämningsläget i branschen idag.

Vanligaste erbjudandet är ett webbpubliceringssystem. Javisst, ett sånt som löser alla dina problem. Med in- och utcheckning och godkännande innan publicering… gäsp. Hos ett företag har publiceringsprocessen tre steg. Hos ett annat fyra. Några trumfar igenom fem steg. Hå hå ja ja.

Våra intryck:

Roligaste affärserbjudandet: Jajja registrerar mot ersättning ditt företags webbplats i minst 300 000 sökmotorer och länksamlingar på Internet.

Tråkigaste framträdandet: Sven-Christer Nilsson pratar om Internets framtid. Glädjelöst sprider han en jämntjock domedagsprofetia och säger saker som hade varit lika gångbara för fem år sen. Hur han nu lyckas med det.

Vanligaste klädseln: Grå kostym. Grå kostym. Grå kostym. Grå dräkt. Grå kostym. Det känns tryggt.

Bästa montervätskan: kall grön juice hos Citat i entréhallen och smaskig kaffe latte hos Dagens Industri.

Godaste godiset: kokosbollarna som Stefan gjorde i stället för att åka till IW.

Tristast: den något uppgivna stämningen och att få parkeringsböter.

Finaste visitkorten: Inits nya med karamellfärger på ena sidan och kontaktinfo på den andra.

Segast: kolorna hos Studentlitteratur (och Sven-Christer Nilsson).

Mätt marknad: Så kallade content management-system. Fast är inte alla skrämmande lika varandra?

Gladaste besökaren: Ulf, som vann ett presentkort på 600 kronor på restaurang Gondolen. Näääe, vi är inte alls avundsjuka.

Mest inbjudande: skinnfåtöljerna på stora scenen

Bästa publiceringsverktyget: allas, enligt dem själva.

Schysstaste tävlingen: Sybase som lottade ut T68:or. Fast vi har inte sett till några här än. Och att man var *tvungen* att spela Sega rally för att delta!

Sammanfattning: Ganska trist tillställning.

Ja, sen for vi därifrån. Bilade söderut, tog plats framför våra bildskärmar vid Hornstull och fortsatte att göra sjyssta grejor. Med munnarna fulla av gratisgodis…

 

Jeanin jobbade på Lumano som konsult med användbarhet och informationsarkitektur. Hon jobbar nu på annat håll men hennes artiklar är fortfarande lika bra.

Publicerad i Krönika Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*