Omdirigera dina sidor om du bygger om sajten

Du bygger om en webbplats. Allt fokus ligger på att den nya sajten ska bli toppenbra. Stopp, stanna, glöm inte att den gamla sajtens länkstruktur är en värdefull investering som du inte får slänga bort.

En webbplats som används bygger under lång tid upp ett värde i form av att sökmotorer (i klartext Google) känner till den och att webbredaktörer länkar till dina sidor. Det här är en långsam process som är lätt att förstöra när webben byggs om och sidor får nya länkar/url:er. Många av de webbplatser som jag kommer i kontakt med får en tredjedel av sin trafik från Google, en tredjedel via andra webbplatsers länkar och den sista tredjedelen är folk som kan adressen eller har sparat den som bokmärke.

Om du bygger om din sajt så att sidorna får nya adresser så kommer du i exemplet ovan att skicka två tredjedelar av din inkommande trafik till felsidan ”Page not Found”. Och det är väl inte något trevligt sätt att bemöta dina besökare?

Några av besökarna kommer att ge upp och gå till andra sajter, andra kommer att försöka leta sig fram till sidan som de vill till. Ofta kan det vara svårt. Mycket svårt.

Bild av avstängd väg och bro med hänvisning till alternativ väg. Foto: Christine-592, Flickr. CC BY-ND 2.0.

Det kan vara helt okej att stänga en bro eller väg för ombyggnad, men du berättar väl för trafikanterna att den är avstängd och hänvisar till en annan väg. Tänk på samma sätt med din webb. Foto: Christine-592, CC BY-ND 2.0

Ur sökmotorperspektiv är det mycket mycket illa att byta adresser på sidorna. Det handlar inte bara om att sökmotorerna de första veckorna eller månaderna kommer att skicka besökare till sidor som inte finns. Det stora problemet handlar om att dina sidor byggt upp ett värde i sökmotorn över lång tid. Som ränta på ränta (om ni minns den tiden när vi fick ränta på bankkontona). Sidor som finns kvar över tid och som har länkar in till sig från andra sajter uppfattas som trovärdiga och får bättre placering i träfflistorna än andra sidor.

Varför blir det så här?

Det finns hur många exempel som helst på projekt som spolierat många års investeringar i ”länkförtroende”, kanske för att man vill piffa till sidorna så att de ser lite modernare ut. Resultatet blir kraftigt minskad trafik. Ägare till stora kommersiella webbplatser brukar följa sin trafikstatistik så noga att de snabbt ser att något gått fel. Värre är det med mindre erfarna ägare som kanske inte reagerar förän intäkterna från ebutiken faller dramatiskt, vandrarhemsbokningarna uteblir eller liknande.

Det går alldeles utmärkt att motverka och förebygga problemen med enkla medel innan lanseringen av den nya webbplatsen. I nödfall går det att göra akuta åtgärder efter en lansering men det är en kamp mot klockan och jobbet kan bli onödigt famlande. Längre ned i artikeln får du tips hur du löser detta själv.

Om du har leverantörer eller anställda som gör flytten/ombyggnaden ska du diskret kolla om du planerat in omdirigering från gamla till nya sidor. Om inte ska du dra öronen åt dig. Det här är inte någon rocket science eller magi. Det är, eller borde vara, allmänkunskap för alla som jobbar med webb.

Vad kostar det?

Oj, bra fråga. Jag vet exempel på sajtägare som direkt gått med på några hundra tusen kronor i konsultarvode för panikräddningar när deras webbprojekt glömt omdirigering i projektplanen.

Om du säljer via webbplatsen så kan kör du säkert någon sorts statistikanalys, kanske med Google Analytics. Då kan säkert göra en grov analys av intäktsbortfallet om du tappar delar eller hela den trafik som kommer via andra sajter och sökmotorer. En del ehandelssajter är ju nästan helt beroende av trafik från Google.

Diagram från Google Analytics på en typisk fördelning av webbtrafiken

En alternativ kalkyl kan vara att jämföra med vad det skulle kosta att driva motsvarande trafikvolymer till dina sidor genom att betala annonser (banners och/eller Google Adwords). En grov uppskattning jag gjort för en liten sajt: Sajten har 2500 besök varje månad. 30% kommer från sökmotorer. Antag att vi vill ersätta den trafiken med trafik från betalda annonser. Några av de vanligaste sökfraserna indikerar på ett ”pay-per-click-pris” i Google Adwords på cirka två kronor. Det skulle röra sig om 1500 kronor i månaden som riktvärde för en liten föreningssajt utan några riktiga intäkter. Man kan resonera kring om min kalkyl är rimlig. Jag tror personligen att kvaliteten i annonstrafiken är lägre, att fler vänder på direkten och inte tar till sig sajtens budskap (eller vad syftet med sajten nu är).

Håll ordning på gamla och nya sidors adresser

Det finns olika metoder och verktyg för att sköta omdirigeringen. Gemensamt för alla metoder är att du som sajtägare måste hålla ordning vilken ny sida som ersätter vilken gammal sida. När jag bygger om en webbplats brukar jag börja med att sammanställa alla befintliga sidor i en excelfil (eller något annat kalkylprogram/tjänst). Jag skriver ned komplett url (länkadress). Under arbets gång noterar jag om sidan ska finnas kvar, tas bort, delas upp, eller slås ihop med någon annan sida.

Exempel på mappning mellan gamla och nya sidor för en webbplats som byggdes om. I högra kolumnen text att kistra in i htaccess-filen.

När de nya sidorna börjar växa fram så lägger jag till en kolumn med vilken ny sida som bäst motsvarar den gamla. I de fall som det finns ett ett-till-ett-förhållande är det enkelt. I andra fall så försöker jag hitta vilken sida som bäst motsvarar den gamla.

Inför lanseringen så använder jag excelfilen för att skapa en översättningsfil som webbservern, till exempel Apache eller IIS, använder för att skicka besökare och sökmotorrobotar från den gamla sidans adress till den nya.

Omdirigera i webbservern

Det är viktigt att omdirigeringen sker med rätt responskod så att webbläsaren och sökrobotar förstår att sidan har flyttat permanent. Rätt responskod är 301 Moved Permanently. Det är viktigt att länken till den nya sidan är helt komplett (inklusive http…). Om du flyttar från en domän till en annan så är det den webbservern som hanterar gamla domänen som ska omdirigera till den nya. När flera sajter slås ihop till en har du alltså kvar flera gamla sajter med enda uppgift att skicka vidare trafiken till den nya.

Omdirigera med Apache

Förhoppningvis låter ditt webbhotell dig använda en fil som heter .htaccess för att styra webbservern. Annars ska du byta webbhotell. I .htaccess-filen skriver du in översättningen från gammal till ny sida:

 Redirect 301 /produkter/diskborsten-sune.html http://www.diskprodukter.se/diskborstar/sune-deluxe

Omdirigera med IIS (Microsoft)

IIS är lite knepigare när det gäller att på ett enda ställe lista alla sidor som ska omdirigeras. Det går inte. Istället brukar man bygga in den funktionen i en specialsydd felmeddelandesida för responskod 404, ”Page not found”. Om användaren eller roboten kommer till 404-sidan så kollar den upp om den vet vilken sidans nya adress är. I så fall omdirgeras användaren eller roboten dit med en korrekt 301-redirect. Annars serveras ett vanligt felmeddelande att sidan inte kan hittas.

Ett exempel på anpassad felmeddelandesida som du kan kolla på.

Omdirigera med WordPress

I WordPress kan du göra omdirigeringen med en plugin som heter Redirection. Om du omdirigerar mellan olika installationer så ska du komma ihåg att det är den gamla sajten som är ansvarig för att skicka vidare till den nya.

Skärmbild av Redirection, en plugin till WordPress för att omdirigera gamla länkar till inlägg och sidor.

Jag gillar att Redirection visar statistik på hur många gånger som omdirigering eller redirect har gjorts. Snabbt och smidigt. I exemplet ovan så handlar det om hundratals tillfällen under ett år. Redirection är också bra om du byter permalänk på ett befintligt inlägg. Användare som följer gamla länkar hamnar då automatiskt rätt.

Omdirigera med html eller javascript

Fungerar hjälpligt för att hjälpa användare som följer gamla länkar men inte alls för sökmotorerna. Undvik dessa metoder.

Om sidan inte ska ersättas

För sidor som inte ska finnas kvar, där ingen annan sida tar över uppgiften, kan du skicka 410 Gone. Det är ett snyggt sätt gentemot användare och sökmotorer.

Låt felsidan hjälpa användaren

Och som avslutning, hjälp användare som letar efter en sida som inte finns på traven. Låt felmeddelandesidan innehålla sajtens vanliga navigationslänkar och länkar till dina viktigaste sidor eller avdelningar. Då minskar du risken att besökaren inte hittar rätt och vänder tillbaka.

Referenser

Stefan är konsult inom webb, användbarhet och projektledning på Lumano. Och ägare till Lumano. Texter och bilder: CC (BY-SA).

Publicerad i Gör det själv Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*