En nyhetsportal på intranätet – fallstudie från Electrolux

 

För drygt ett år sedan började Electrolux arbetet med nyhetsportalen E-gate 2.0. Ralf Larsson som leder arbetet berättade på Lumanos frukostseminarium att visionen är ett system där tjänstemännen når all företagsinformation på ett ställe.

Från Notes till webb

Foto på Ralf Larsson från Electrolux. Ralf berättade om nyhetsportalen eGate på Lumanos frukostseminarium. Foto: Stefan Pettersson.

En stor utmaning är att få medarbetarna att byta från Lotus Notes till webb när de söker information. I dag har nästan hälften av tjänstemännen registrerat sig.

Som publiceringsverktyg valde Electrolux EpiServer – en produkt där mycket av den önskade funktionaliteten redan ingick. Redaktörerna får full kontroll över information och presentation. All information på samma webbplats

I portalen finns det du som medarbetare söker, policyn för föräldraledighet eller lunchmatsedeln. Med personalisering kan du själv välja vilken information du snabbt behöver komma åt.

Du fyller i in en personlig profil när du registrerar dig och markerar vilka sidor som du vill bevaka. När en redaktör uppdaterar sidan får du ett mejl med länk till sidan.

I samband med att medarbetarna läser lokala nyheter får de möjlighet att även läsa nyheter som rör hela företaget. Att nå dem som inte har egen dator

Många på Electrolux jobbar i fabriker och har inte dator eller tillgång till intranätet. Därför finns i nyhetsportalen en funktion för att skriva ut de senaste nyheterna. På de lokala anläggningarna anslås sedan nyheterna på anslagstavlor.

Grötig information

Mycket information är ofta svår att överblicka. Ralf planerar att genomföra användarundersökningar och användbarhetstester på gränssnittet.

E-gate 2.0 har blivit väl mottaget inom Electrolux. Information som tidigare var gömd i databaser är i dag är betydligt enklare att nå via webben!


Electrolux nyhetsportal. Vad tyckte ni om seminariet?

Foto på Anna Bergqvist, Boehringer-Ingelheim och Anders Egerö, SVT efter Ralf Larssons presentation om nyhetstjänsten på Elektrolux intranät. Foto: Stefan Pettersson.

”Suveränt!”
Anna Bergqvist, intranätansvarig Boehringer-Ingelheim.

”Föredraget var givande.”
Anders Egerö, intranätansvarig Sveriges Television.


Fakta

Electroluxkoncernen är världens största tillverkare av el- och gasdrivna hushållsmaskiner för kök och rengöring samt utrustning för skogs och trädgårdsskötsel.

Stefan är konsult inom webb, användbarhet och projektledning på Lumano. Och ägare till Lumano. Texter och bilder: CC (BY-SA).

Publicerad i Seminarium Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*